PRISVINNERNE 2013

Prisvinnerne kåret på Barnefilmfestivalen i Kristiansand

PRISVINNERNE 2013

Prisvinnerne kåret på Barnefilmfestivalen i Kristiansand

Lørdag 27.april kunne regissør Christian Lo og produsent Trine Aadalen Lo juble over å vinne to av fem priser under Barnefilmfestivalens prisutdeling. Den rykende ferske filmen De tøffeste gutta (bildet) ble den store publikumsvinneren, stemt fram av publikum til «Dyreparkprisen», samtidig som regissøren og produsenten delte årets nye pris; «Ung filmskaper». Prisen for beste film gikk til danske Fuglejagten i regi av Christian Dyekjær. Den svenske filmen Bitch Hug, regissert av Andreas Öhman, vant prisen for beste europeiske film, mens nederlandske Lilet never happened regissert av Jacco Groen fikk prisen for beste ungdomsfilm.

Prisutdelingen avslutter den 16. Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival, som i løpet av fem dager har presentert over 70 filmer, 47 av dem norgespremierer.

 

Film & Kino-prisen – beste film

Den danske filmen Fuglejagten, regissert av Christian Dyekjær, vant prisen for beste film i hovedprogrammet under Barnefilmfestivalen. Film & Kino-prisen på 75.000 kroner er en distributørpris, som skal sørge for at vinneren blir vist på norske kinoer. Juryen besto av Elisabeth Aalmo (produsent i Den kulturelle skolesekken), Lars Fuglevik (programsjef i SF Kino) og Roald Dye (filmveteran, bl.a. tidligere generalsekretær i Norske videohandleres forbund).

Juryens begrunnelse: - Juryen falt for en historie som på en morsom, litt sår og underholdende måte skildrer forholdet mellom far og sønn, hvor den unge hovedpersonen blir utfordret på de valgene han tar i ønsket om å bli sett av sin far og de rundt han. Fortellingen drives godt framover, både gjennom et velskrevet manus og gode skuespillerprestasjoner, som gjør at vi som publikum virkelig heier på Victor.

 

Dyreparkprisen - publikumsprisen

Publikum hadde også sitt å si, og de stemte frem De tøffeste gutta regissert av Christian Lo og produsert av Trine Aadalen Lo som sin favoritt. Prisen deles ut av Kristiansand Dyrepark. De tøffeste gutta hadde verdenspremiere under festivalen tidligere i uka. Filmen har ordinær kinopremiere til høsten.

 

ECFA-prisen – beste europeiske film

For tredje gang delte Barnefilmfestivalen ut ECFA-prisen, for beste europeiske film i hovedprogrammet. Her går vinneren automatisk videre til kåringen av Europas beste barnefilm. Vinneren ble regissør Andreas Öhman for den svenske film Bitch Hug (Bitchkram på originalspråket). Årets ECFA-jury besto av Tanja Miličić fra Kroatia (bl.a. festivalprodusent for Pula International Film Festival), Tonje Hardersen fra Norge (bl.a. rådgiver Film & Kino, programsjef filmfestivalen i Haugesund, tidligere president for ECFA) og Nikolai Schulz fra Danmark (bl.a. programsjef for BUSTER - filmfestival for børn & unge).

Juryens begrunnelse: - Bitch Hug er et vakkert og uvanlig drama om det å vokse opp, og vennskapet mellom de to jentene Kristin og Andrea. Filmen er stilsikker, morsom og øm. Den er dynamisk, direkte og ærlig og har et overskudd av livsglede og energi, som kommer spesielt til syne i fengende musikk.

Man både elsker og hater filmens hovedperson Kirsten, hun er både selvopptatt og «bitchy», men også svak og sårbar. Unge mennesker vil uten tvil kunne relatere seg til Bitch Hug og karakterenes energi, opprør, ondskap, usikkerhet, ambisjoner og vennskap.

 

UNG-prisen – beste ungdomsfilm

En egen ungdomsjury kårer beste film i UNG-programmet, og det var nederlandske Jacco Groen med filmen Lilet never happened som stakk av med prisen. De unge jurymedlemmene Jaya Helena Seljestad (18, Tangen v.g.s.), Patrick Strøm Hildebrandt (15, Ve skole), Sara Brunton (15, Grim ungdomsskole), Mathias Lislevand (18, Kvadraturen v.g.s.) og Kristin Jensen (17, Tangen v.g.s.) kunne meddele at juryarbeidet har vært en stor opplevelse. - Vi juryen har blitt svært positivt overrasket over at vi har fått se hvordan det er å være ungdom i nesten alle deler av verden. Vi har vært på en reise som startet hos barnesoldater i Sentral-Afrika, fortsatte til et sjalusidrama i Danmark og avsluttet i et temmelig særegent nabolag i England.

Juryens begrunnelse: - Lilet never happened er en vinner på grunn av sin aktualitet og fordi den tar for seg et emne ikke mange er villige til å snakke åpent om. Det krever mot fra både skuespillere og regissør til å lage en slik film, og det var på tide at noen gjorde det.

I denne filmen inntok hovedkarakterene aldri offerrollen, men vi møtte tankene, følelsene og refleksjonene til en gruppe mennesker som blir utsatt for vold, objektivering og undertrykkelse.

 

Ung filmskaper

Nytt av året er kåringen av Ung filmskaper, en pris med verdi på 85.000 kroner. Sørnorsk filmsenter gir 10.000 kroner i premiepenger, mens Equippe AS går inn med utstyr og produksjonstjenester til en verdi av 75.000 kroner. Det var regissør Christian Lo og produsent Trine Aadalen Lo som kunne ta med seg filmfestivalens aller første Ung Filmskaper-pris hjem. De to har stått for festivalens åpningsfilm De tøffeste gutta.

Juryens begrunnelse: - Barn trenger gode og viktige historier. Historier som fortelles i deres øyehøyde og som tar dem på alvor. Film som forteller om alvorlige problemer, men som også tør og kan bruke humor. Historier som underholder og flytter sitt publikum uten løftede pekefingre og med relevans også for et voksenpublikum.

De to filmskapere vi har valgt å gi prisen til har både talent for og engasjement omkring viktige og gode filmer for barn. De mener at viktige historier for barn må lages, og de laver filmene på barnas egne premisser. De to har foreløpig laget to filmer for barn – og med denne prisen håper vi at Equippe og Sørnorsk filmsenter kan bidra til den tredje filmen.

Finn film

Vi fant 0 filmer som passer søket