FRA LØFT TIL LØFTEBRUDD

 FRA LØFT TIL LØFTEBRUDD
Kutt i filmfondet i Statsbudsjettet 2018 – felles uttalelse fra De norske filmfestivalene:

Hvordan er det i det hele tatt mulig? Når Stortinget har vedtatt et LØFT for norsk film, er det uforståelig at de så i Statsbudsjettet for 2018 kan forsvare å kutte 16 millioner av et allerede pressa filmfond. Dette er rett og slett alvorlig for norsk film, og rammer både produksjons- og formidlingsfeltet.

Kuttet kom dessuten helt ut av det blå. Alle festivalene, cinematekene og andre filmformidlere venter i skrivende stund på svar på våre søknader for neste år.

Dessverre passer klisjéen «løftebrudd» altfor godt. Regjeringen Solbergs filmmelding fra 2015 lovet å styrke filmen. For første gang kom formidling med i en Stortingsmelding om film, og et forlik på Stortinget understreket enda tydeligere at filmfestivaler skulle få reelt økt status – og mer støtte. Den første tildelingen, i fjor omtrent på denne tid, var en skuffelse. Ja, noen fikk til og med kutt. Men vi lagde ikke så mye bråk da, ville gi alle en sjanse til å følge opp sine fagre ord. Den sjansen var nå.

Om dette ikke var nok, uttaler Venstre-leder Trine Skei Grande på sin Facebook-side at «Dette er et arbeidsuhell som vi skal gjøre alt vi kan for å rette opp ved neste korsvei!». Mens KrFs Geir Jørgen Bekkevold sier, i et intervju med Dagsavisen, at han ikke visste om det saftige kuttet før forhandlingene var over. Neste korsvei er ikke før revidert statsbudsjett skal behandles, i juni 2018.

Det hele fremstår fullstendig useriøst, og dessuten ganske paradoksalt all den tid vi aktører jobber, på Stortingets bestilling, for en mer profesjonell bransje med en «sunn og bærekraftig økonomi».

Ingen vet per nå hvor kuttet vil ramme hardest. Vi som driver filmfestivaler skaper magiske filmopplevelser i kinomørket, sørger for sterke kunst og kulturinntrykk, mangfold på lerretet, sosiale møteplasser, regionale kultursentra, viktige visningsvinduer og arenaer for filmbransjen og kulturnæring over hele landet. Vi som har signert her har til sammen godt over 200 000 besøk årlig. Statens støtte til filmfestivaler spesielt og filmformidling generelt er allerede beskjeden, og ikke øremerket eller på noen måte beskyttet, og vi frykter at vi igjen vil trekke det korteste strået.

Taperne vil bli hele filmbransjen, og aller mest publikum.

Tromsø internasjonale filmfestival, Astrid Aure: 93245310/ Den norske filmfestivalen i Haugesund, Tonje Hardersen: 92830559/ Barnefilmfestivalen i Kristiansand, Danckert Monrad-Krohn: 9010318/ Bergen internasjonale filmfestival, Tor Fosse: 41141140/ Film fra Sør, Heidi Palm Sandberg: 48217373/ Kortfilmfestivalen i Grimstad, Anita Svingen: 95883004/ Kosmorama i Trondheim, Silje Engenes: 90270188

Bilde: Filmpolitisk debatt, Den norske filmfestivalen i Haugesund: F.v Trine Skei Grande (V), Himanshu Gulati (Frp), Sveinung Stensland (H), Hege Haugeland Liadal (Ap) og moderator Aslak Borgersrud. Foto: Grethe Nygaard. 

Finn film

Vi fant 0 filmer som passer søket