Barnefilmfestivalen 22.-27. april 2024

Mesterklasse VFX

I den nye filmen om Folk og Røvere i Kardemomme By har Qvisten Animation brukt en ny teknikk hvor de kombinerte det tradisjonelle håndverket ved å bygge modeller, med det mest moderne innen CGI animasjon.

Mesterklasse med Martin Andersson Aaberge fra Qvisten Animation.

Når: Onsdag 26. april kl. 15.00
Hvor: Aladdin Rød
Mesterklassen er en del av bransjeprogrammet, akkreditering finner du her:

Omgivelser som selve byen og røvernes hus ble bygget for hånd som små miniatyrer, mens røverne, tante sofie og alle de andre i byen ble animert som CG-karakterer på lik linje med de fleste animasjonsfilmer nå til dags.


I fagmiljøet vil man kalle dette visuelle effekter (VFX) - altså der animert innhold integreres sømløst i filmede bakgrunner, og publikum vet ikke hva som er hva. Filmen kan derfor skilte med norgesrekord i antall VFX shots (1300), fordi alle karakterer er CGI og omgivelsene ekte.

Og ved at uttrykket på karakterene, og stilen på animasjonen, ser ut som stop-motion, kan vi også tillate oss å si vi har revolusjonert hvordan tradisjonelle stop-motion filmer burde produseres. Det er ikke bare banebrytende i seg selv, men gir et vesentlig større rom for detaljer og muligheter i en tid der uttaksformater og plattformer stadig er i endring. Teknikken gir store gjenbruksmuligheter og en fleksibilitet vi aldri kunne fått med håndanimerte dukker.

I mesterklassen vil Martin Andersson Aaberge gå igjennom de tekniske aspektene rundt opptak, photogrammetry, matchmoving og sømløs integrasjon av miniatyrer og CGI karakterer.Martin Andersson Aaberge

Aaberge har jobbet med animasjon og VFX i to tiår. Etter flere år i utlandet på filmer som Three Musketeers, Silent Hill og Black Panther, jobber han idag som CG Supervisor hos Qvisten Animation. Aaberge har samtidig deltatt i utviklingen av pensum for ulike fag- og høyskoler, og undervist studenter i både Norge, Sverige og Danmark de siste 13 årene. Aaberge har ledet det faglige nybrottsarbeidet på Folk og Røvere i Kardemommeby.