Barnefilmfestivalen 22.-27. april 2024

Årets prisvinnere!

Totalt 10 priser ble delt ut under årets Barnefilmfestival. Her er vinnerne.

Pitch Award

Pitchejuryen har bestått av: Henrik Rafaelsen (Skuespiller), Signe Zeilich-Jensen (Internasjonal rådgiver Meetings on the Bridge. Fungerende programleder Nederland Film Festival) og Ingunn Myklevoll Sjøen (Produksjons- og informasjonsrådgiver, Mediefondet Zefyr) 

 

Om vinneren sier juryen: 

Juryen i årets Pitchekonkurranse vil takke for rekordstor deltakelse og høy kvalitet på presentasjoner og innhold fra alle de 8 finalistene. Vi håper å se mange av disse prosjektene realisert på kinolerretet og tv skjermen i nær fremtid. 

Vi har hatt en vanskelig jobb med å lande på en vinner, men samtidig har juryen enstemmig gått inn for et vinnerprosjekt: 

Juryen håper at årets pitchepris gir mulighet til å videreutvikle en relevant, modig og spennende historie. En original fortelling som både er fjern fra vår virkelighet og likevel føles autentisk. Manusforfatteren tar i bruk en underholdende sjanger, men tar også opp vesentlige emner som gir mulighet for ettertanke. En litt forbigått målgruppe kan igjen møtes og bite negler sammen i kinosalen og samtidig fundere over betydningen av vennskap og lojalitet. 

 

Vinneren er: KRYP 
Kinofilm fiksjon   
Innsendt av: Benedicte Kolberg  
Produsent: Trollbound Entertainment  

 

PUBLIKUMSPRISEN

Under Barnefilmfestivalen har publikum mulighet til å stemme over sin favorittfilm. Vinneren av Publikumsprisen 2023 ble ingen ringere enn Birk & Magna - Gruvens mørke hemmelighet.  

Filmen hadde førpremiere under festivalen og var også festivalens åpningsfilm.  

- Barnefilmfestivalen gratulerer så mye til vinneren. Kjempegøy at åpningsfilmen vant, og at det er en norsk film som ble publikumsfavoritten i år, sier festivalsjef Cathrine Sordal 

 

ECFA-PRISEN BESTE EUROPEISKE BARNEFILM

Vinnerfilmen blir nominert til å delta i kåringen av årets beste barnefilm i Europa som deles ut i forbindelse med filmfestivalen i Berlin. 

ECFA juryen 2023 har bestått av: Ditte Lundsgaard Nielsen (Festivalsjef for ANIMOK), MIREL MESILA (Prosjektkoordinator i Just Film) og Pantelis Panteloglou (President i European Children's Film Association (ECFA)) 

Om vinneren sier juryen:  

En velprodusert film, hvor de unge skuespillere fanger sitt publikum på en overbevisende måte med bruk av well-timed humor og det er store følelser i spill. 

Filmen fikk oss til å reflektere over universelle emner som identitet og det viktige ved å høre til i et fellesskap. Filmen forteller på en fin og svært ærlig måte om skjøre emner, som alle unge kan relatere til i livet sitt.   

 Prisen for Beste ECFA feature går til Dancing Queen av Aurora Gossé fra Norge, fordi “Nerds can also dance".

 

ECFA-PRIS BESTE KORTFILM

Om vinneren sier juryen: 

Publikum blir på magisk vis dratt inn i denne audiovisuelle godnatsangen, når vakker musikk og levende bilder smelter sammen på det store lerretet. 

På en svært enkel, kunstnerisk og beroligende måte, skapes en poetisk drømmeverden, som alle kan relatere seg til, store som små.  

Prisen til ECFA kortfilm går til Somni av Sonja Rohleder fra Tyskland. 

Original tittel: Somni 
Regissør: Sonja Rohleder 

 

 

CHILDREN’S JURY BEST SHORT FILM

In this category the children’s jury saw eight short films. The films ranged from cute to thought-provoking, emotional to hysterically funny.  

The jury states:  

One little word can mean so much and so many different things, we saw that in this 4-minute-46-second-long film.  From expressions of joy going down a slide, to the pains of having a pencil through your hand. One word can say it all.  

This film was really, really funny. After the initial few seconds, we started laughing, and we didn’t stop until long after the film was finished. In fact, we are still laughing now just at the thought of the film. This is a chaotic film, the animation is entertaining, and everything that happens is extremely funny.  This is easily one of our favourite short films of all time.  

The jury’s decision is unAAAAhnimous. 

The winner of the Kids’ Award for Best Short Film is - AAAAh!  
 

Original title: AAAAh! 
Director: Osman Cerfon. 

BARNEJURY BESTE INTERNASJONALE SPILLEFILM

Denne filmen var gøy, morsom og spennende. En saftig blanding av eventyr og uhell. Dette er en film for barn som liker komedie og spenning i en og samme film. Som publikum venter du bare på at hovedpersonen skal gjøre noe som du vet kan gå galt. Skikkelig galt!  

Helt fra starten av filmen ble vi dratt med inn i filmens stemning og handling.  

Historien, selv om den var et ellevilt eventyr, er den også veldig gjenkjennbar med stemningen på klasseturen og alt av drama som kan følge med en skoletur. Prøvelsene den ene læreren ble usatt for var spesielt gøy å se.  

Filmen hadde også en følsom tematikk, og vi likte spesielt godt hvordan filmen viste bakgrunnen og historiene til både helten vår og mobberen hans.  

 

Vinneren av Beste Film 2023 er Kaos på klassetur!  
Original tittel: Alfons Zitterbacke - Endlich Klassenfahrt! 
Regissør Mark Schlichter.  
 

FAGJURY BESTE INTERNASJONALE SPILLEFILM

Juryen deler ut BFFs FILMPRIS som består av kr. 50.000, - og prisen gis til BESTE INTERNASJONALE BARNEFILM. Premiepengene går til distributøren som importerer filmen og setter den opp på kino i Norge.  

Fagjuryen deler også ut prisen for beste NORSKE KORTFILM. Vinneren får statuett og diplom, samt en plass på shortlisten over kortfilmer som kjemper om en nominasjon i Amanda-kategorien for Beste kortfilm. 

Juryen har bestått av Trine Aadalen Lo, (Tidligere filmprodusent i Filmbin AS), Roy Søbstad (filmskribent) og Christin Berg (Programdirektør for Nordisk Film Kinos kontorer i Oslo).

Jurybegrunnelse:

 Juryen har hatt gleden av å vurdere åtte spillefilmer i svært ulike sjangre og med ulik aldersmålgruppe. Kvaliteten på filmene har gjennomgående vært høy og vi har hatt mange gode kandidater å velge mellom. 

Vi ønsker først å gi hederlig omtale til en film som gjorde sterkt inntrykk på oss alle. Med havet som ramme utspilles et nydelig og sårt drama om bearbeidelse av sorg. Unge Lena elsker havet og sin far, og når han mister livet, har hun vanskelig for å akseptere det. Filmen viser, på utsøkt og menneskelig vis, uten de store fakter, hvordan Lena sakte, men sikkert aksepterer situasjonen. Denne filmen bør få et liv på kino i Norge, og vi håper at en av de norske distributørene hanker den inn til landet. Vår hederlige omtale går til belgiske Sea Sparkle, regissert av Domien Huyghe. 

 

Vi falt imidlertid alle pladask for en feelgood-film av beste merke. Det gjorde også barna vi så filmen sammen med i en fullsatt kinosal. Vennskap, aksept og pågangsmot er stikkord i denne historien om en ung gutt som får livet snudd på hodet over natta. Er det mulig å følge sin lidenskap når forutsetningene endres? Vi opplever at filmen er fortalt fra barnas synsvinkel og at den våger å utfordre fordommer og følelser som oppstår når ulykken inntreffer. Unge Dylan nekter å gi opp selv om han blir sittende i rullestol, og ved hjelp av gode venner og sin fotballhelt finner han sin plass i fellesskapet, med selvrespekten i behold. Denne filmen fortjener et langt liv på kino og bør vises for alle skolebarn før de går inn i ungdomsskolen. Vår enstemmige tommel opp går til den livsbejaende filmen Bigman fra Nederland, der Camiel Schouwenaar har regien. 

FAGJURY BESTE KORTFILM

Jurybegrunnelse:

Juryen har vurdert åtte norske kortfilmer i ulike sjangere og har kommet fram til følgende enstemmige avgjørelse: 

Først vil vi gi hederlig omtale til en film som tar dagens barn og deres utfordringer på største alvor. Filmen bruker barnas eget språk til å formidle en historie mange vil kjenne seg igjen i, og vi vil spesielt applaudere bruken av Ibsen til å formidle et aktuelt tema. Med dette ønsker vi å gi en blomst til filmen «Vær deg selv nok» i regi av Ola Martin Fjeld. 

Prisen til beste kortfilm går til en film som på originalt vis skildrer en virkelighet som dessverre vil være gjenkjennelig for mange. Under pandemien opplevde mange barn vanskelige hverdager hjemme med sine foreldre, og «Hjemmekontor» av Endre Lund Eriksen forteller historien om unge Lilly og hennes alkoholiserte mor uten bruk av pekefinger og med stor medmenneskelighet. Nydelig animasjon gjør temaet lettere å formidle og det vonde blir løftet til en nesten poetisk dimensjon. Vårt håp er at denne såre, varme og viktige filmen vil nå bredt ut til både store og små. 

Original title: Hjemmekontor 
Regissører: Endre Lund Eriksen og Daniel Damm 

UNG JURY 2023  BESTE SPILLEFILM

Julian Høydal, Camilla Angelina Ostojic, Emilie Tarina Trondsen Sheppard, Mari Aasaaren og Selina Egeli har sittet i UNG juryen 2023. De er alle elever ved Tangen Videregående skole i Kristiansand. Juryen deler ut pris for beste langfilm og beste kortfilm fra FilmfestUNG programmet.   

Om vinneren sier juryen:  

Mates stiller seg som en sterk og samfunnsaktuell film. Gjennom sympatiske karakterer får vi et innblikk i vesentlig problematikk rundt narkotikabruk og rekruttering blant unge. 

 

Vinneren av Beste Film 2023 er Mates  
Original tittel: Matties 
Regissør: Ineke Houtman 

 

UNG JURY 2023 VINNER BESTE KORTFILM

Om vinneren sier juryen: 

My mother and I formidler godt hvordan det er å vokse opp til å være selvstendig person, og hvor vanskelig overgangen fra ungdom til voksen kan være.

Vinner av Beste kortfilm UNG juryen 2023 er: My mother and I 
Original tittel: Ma Mère et Moi   
Regissør: Emma Branderhorst