Barnefilmfestivalen 25.-30. april 2023

Årets vinnere!

Fransk animasjonsfilm vant to priser, mens Kristian Landmarks prosjekt "Høsten" ble det første kristiansandsprosjektet til å vinne Barnefilmfestivalens og Mediefondet Zefyrs pitchekonkurranse.

Den 24. Barnefilmfestivalen i Kristiansand delte lørdag ut sine åtte priser. Festivalen har funnet sted i hybridformat, med både digitale løsninger og kinovisninger. Det digitale programmet for skoler har bestått av totalt 74 titler, mens festivalen i siste liten også fikk mulighet til å sette opp et kinoprogram bestående av 14 filmer.

Barnefilmfestivalens filmpris
Barnefilmfestivalens filmpris er en importpris, og går til en utenlandsk film. Prisen er en statuett og diplom, samt kr 50.000 til distributøren som importerer filmen og setter den opp på kino i Norge. I år ble vinneren tyske Oppdrag Ulja Funk, regissert av Barbara Kronenberg. I jurybegrunnelsen heter det:

«Det var spesielt én film som skilte seg ut og tok oss med på en annerledes, og svært underholdende biltur gjennom Europa. Filmen har et smart, morsomt og velskrevet manus med humor som treffer både barn og voksne. Filmen har et rikt og fantasifullt univers og persongalleri, og både karakterene og hendelsene er fargerike, spennende og engasjerende.»

Oppdrag Ulja Funk

Oppdrag Ulja Funk

Juryen – bestående av kinosjef Jørgen Søderberg Jansen, regissør Christian Lo og filmkritiker Cathrine Sordal – delte også ut Barnefilmfestivalens kortfilmpris. Denne går til den beste norske kortfilmen, og vinneren ble URSA – Nordlysets sang, regissert av Natalia Malykhina. Filmen blir med det kortlistet til årets Amanda-utdeling, og kjemper nå om én av tre nominasjoner der. Om filmen sier juryen at den "både rørte og engasjerte med vakker animasjon og et alvor om klimaendringene i bunn". I tillegg ga juryen hederlig omtale til Thea Hvistendahls Cramps.

Lokal seier i pitchekonkurransen
For fjerde gang arrangerte Barnefilmfestivalen pitchekonkurranse i samarbeid med Mediefondet Zefyr. Åtte TV-serie- eller spillefilmprosjekter for barn og unge ble presentert, og til slutt stakk kristiansanderen Kristian Landmark av med premien på kr 100.000. Juryen – som bestod av kinodirektør Kim Skarning Andersen, dramaturg Kirsten Bonnén Rask og direktør i Mediefondet Zefyr Magnus Thomassen – hadde blant annet følgende å si om Landmarks prosjekt Høsten:

«Juryen synes det er forfriskende å se et prosjekt som tar tak i livets alvor på en så original måte, og vi lar oss begeistre ekstra mye av historiens tøffe, smarte og flerdimensjonale heltinne.»

Barne- og ungdomsjuryen
Som seg hør og bør på en barnefilmfestival, får også barn og unge kåre sine vinnere. Seks barn i alderen 12-14 år og åtte elever ved Tangen videregående skole utgjorde hver sin jury, som gjorde følgende valg:

UNG-prisen for beste ungdomsfilm gikk til Rocks av Sarah Gavron, mens Papapa av Kerren Lumer-Klabbers ble kåret til beste kortfilm. Barnejuryen kåret på sin side Migrants av Hugo Caby, Zoé Devise, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak og Lucas Lermytte til beste kortfilm, mens Ville vestens datter vant langfilmprisen. Om sistnevnte sier juryen at de «elsket filmens unike animasjon og dens nydelige design».

Ville vestens datter ble også kåret til beste europeiske barnefilm av ECFA-juryen, som bestod av Atle Hunnes Isaksen (Norge), Mariella Harpelunde Jensen (Danmark) og Kevin De Ridder (Belgia). Filmen nomineres dermed til kåringen av årets beste barnefilm i Europa, en kåring som finner sted under Berlinalen.

For å lese de fullstendige jurybegrunnelsene, samt en liste over vinnerne, trykk her.