Barnefilmfestivalen 25.-30. april 2023

Ellevill verdenspremiere for «Elleville Elfrid»

For 45 år siden satt ti år gamle Frank Mosvold i storsalen på Kristiansand kino for å se «Flåklypa Grand Prix». Helt siden da har han hatt en drøm om å lage en animert film - nå har drømmen blitt realisert, i akkurat samme sal.

Frank Mosvold har altså siden den gangen i 1975 gjort utrolig mye. Han har regissert 14 kortfilmer og laget de to animerte TV-seriene Hubert og Elleville Elfrid. Filmen som er basert på TV-serien om Elfrid er nå solgt til over 30 land. Selv har han hatt rollen som både produsent, klipper og medregissør - i tillegg til mange andre roller innenfor produksjonen av denne storsatsingen.

Barnefilmfestivalen arrangerer Ellevill kinolørdag 25. januar - les mer her.

Det er 17. januar og endelig verdenspremiere på Mosvolds første helaftens kinofilm. Forventningsfulle publikummere venter i foajeen. Flere av barna hilser på Elfrid, noen tar bilder med sykkelen hennes og enkelte nærmer seg allerede bunnen av popcornbøtta. Snart er storsalen full av store og små som skal slippes inn i Elfrids animerte univers. De to vennene Elfrid og Henrik skal lage sirkus på Soltoppen, men vennskapet settes på prøve når den kule gutten Johnny flytter inn. I denne hjertevarme filmen får publikum være med på reisen, og etter stående applaus drar de hjem med store smil om munnen.

Men hvordan synes filmskaperen selv det gikk?

- Det var en helt fantastisk opplevelse, sier han lettet. Det er første gang vi viser den til publikum og jeg var veldig nervøs, men slappet heldigvis mer og mer av etterhvert som filmen gikk. Det beste med en premiere er vel nesten når den er over fordi man er så nervøs. Det blir som å gå opp til en eksamen, man blir veldig lettet og glad når den er over og det er den følelsen jeg har nå.

For mange var verdenspremieren på Elleville Elfrid deres aller første kinoopplevelse. Selv husker Mosvold tydelig hvilken film som satt dypest spor i barndommen.

- Den første kinoopplevelsen som satt spor hos meg er «Flåklypa Grand Prix» i 1975. Da satt jeg i akkurat samme sal. Etter å ha sett filmen begynte jeg selv å lage film med dukker. Drømmen var å en dag lage en animert spillefilm. Det er en gammel drøm, som først nå 45 år senere er realisert, ler han.

 Elleville Elfrid har utviklet seg mye de siste årene. 

 

Filmen bar preg av gjennomførte detaljer, det var ikke tilfeldig.

- Målet var å lage en så god film som mulig. Veldig ofte når det lages animert film så kutter man ned på de små detaljene, men for meg er det viktig og ha det med hele veien. Det var viktig for meg å lage en så levende film som mulig, med så mange morsomme detaljer som overhode mulig. I tillegg er det viktig å beholde følelser, for følelser er også viktige, understreker han.

Ordinær premiere på Elleville Elfrid er 24. januar - da blir Elfrid å se på kino over hele landet.

Vil du se hva du har i vente? Se traileren her da vel!

Fikk du ikke med deg verdenspremieren? Ikke fortvil! Lørdag 25. januar arrangeres det "Ellevill kinolørdag" på Kristiansand Kino. Ta med venner og familie for en magisk opplevelse! Du kan også møte Elfrid og vennene igjen under Barnefilmfestivalen som arrangeres 21.-26. april.

Skrevet av: Helene Alsaker