Barnefilmfestivalen 25.-30. april 2023

Fem filmtips til påsken!

I år blir det nok en gang en litt annerledes påske på oss. Jeg har derfor funnet lett tilgjengelige og morsomme familiefilmer som alle kan kose seg med i påska. For hva er vel en påske uten påskeegg og filmkos?

Denne saken er skrevet av Pia Winterkjær, praksisstudent fra linja for Litteratur, film og teater ved Universitetet i Agder.

En av våre praksisstudenter fra UiA, Pia, har plukket ut fem påskevennlige godbiter du kan kose deg med hjemme! Kriteriene filmene er valgt etter er at den skal passe for barn, være morsom og/eller inneholde noe vi forbinder med påske.

  1. Wallace og Gromit og Varulvkaninens forbannelse (2005)

Wallace og Gromit har startet et selskap som driver med human skadedyrutryddelse. I landsbyen de bor er den årlige kjempegrønnsakskonkurransen rett rundt hjørnet, men i tillegg til alle kaninene folk plages av, blir deres verdifulle grønnsaker plutselig angrepet av et gigantisk udyr. Wallace og Gromit for ansvar for å fange dette dyret.

Wallace og Gromit er for de fleste en klassiker. Den har en tidløs humor og en sjarm som er umulig å mislike. Historien er morsom og vil treffe de fleste - uansett alder. Filmen er laget som en stop-motion animasjonsfilm.

Wallace og Gromit kan streames på Viaplay og leies på Youtube og Apple TV med norsk tale.

Regissør: Steve Box og Nick Park
Lengde: 1t 25min
Sjanger: Animasjon, eventyr, komedie
Aldersgrense: 7 år

Trailer: Wallace & Gromit - The Curse of the Were-Rabbit

  1. De fem legendene (2012)

Jack Frost er gutten som styrer vinteren for alle barn i verden. Plutselig blir han valgt ut til å bli en vokter, med oppdrag om å stoppe den onde busemannen Pitch. Jack må jobbe med de andre vokterne - Nord (Julenissen), Harry (Påskeharen), Tanna (Tannfeen) og Ole Lukkøye - for å få verdens barn til å tro på dem igjen, så de ikke forsvinner sammen med barnas glede.

De fem legendene er en flott film om håp og barndommens uskyld. Den er kjempespennende og setter de klassiske karakterene vi alle kjenner fra tradisjoner og eventyr i et nytt perspektiv.

De fem legendene kan streames på Netflix og Viaplay eller leies på Youtube og Apple TV med norsk tale.

Regissør: Peter Ramsey
Lengde: 1t 37m
Sjanger: Animasjon, action, eventyr
Aldersgrense: 7 år

Trailer: De Fem Legendene | Offisiell trailer (norsk tale)

  1. Hopp (2011)

Hopp er en påskefilm som handler om påskeharens sønn. Han er egentlig forventet å ta over rollen som påskehare når han er gammel nok, men drømmer heller om å bli rockestjerne. Han reiser til Los Angeles for å oppfylle drømmen sin, og der møter han på Fred. Fred er en slapp fyr uten jobb, som sliter med å leve opp til farens høye forventninger. Sammen må de samarbeide for å finne ut av hvor viktig familie er for dem og for å finne sin plass i verden.

Hopp er en artig film, full av humor og morsomme påfunn. Den viser hvor viktig det er å akseptere hverandre og gir en artig tolkning av påskens mange tradisjoner med påskeharen.

Hopp kan streames på Netflix og HBO Nordic og kan leies på Viaplay, Youtube og Apple TV med norsk tale.

Regissør: Tim Hill
Lengde: 1t 35m
Sjanger: Animasjon, komedie, eventyr
Aldersgrense: Tillatt for alle

Trailer: Hop Official Trailer

  1. På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet (2011)

På eventyr med Tintin handler om unge Tintin og hunden hans Snowy, som havner midt i et stort og farlig mysterium etter at Tintin kjøper et gammelt modellskip. De ender opp på et skip til Marokko, hvor han møter Kaptein Haddock som har en familiearv som kan spores tilbake til det gamle modellskipet som Tintin kjøpte. Det er en stor skatt som flere farlige mennesker er ute etter og er villige til å gjøre hva som helst for å få tak i.

Tintin er en klassiker som mange voksne vil kjenne igjen, men som barn nå har mulighet til å lære seg å elske gjennom denne filmen. Det er en actionpakket film blandet med mysterium, som er den klassiske sjangeren de fleste går for i påsketider. Noen scener i denne filmen kan være litt intense for de aller minste barna, men ellers er det en fin film for de eldste og voksne en påskekveld.

Du finner Tintin tilgjengelig for streaming på HBO Nordic, eller den kan kjøpes på Viaplay og kan leies på Youtube og Apple TV med norsk tale.

Regissør: Steven Spielberg
Lengde: 1t 47m
Sjanger: Animasjon, action, eventyr
Aldersgrense: 11 år

Trailer: The Adventures of Tintin (2011) Trailer

  1. Den uvanlige familien Willoughby (2020)

Denne filmen handler om søsknene Tim, Jane og Barnaby-tvillingene som legger en plan for å bli kvitt de grusomme foreldrene sine, fordi de ikke bryr seg om dem. Barna er overbevist om at de klarer seg fint alene og ønsker ingenting annet enn å få oppdra seg selv. De havner så midt i et stort eventyr hvor de må finne ut av hva en familie egentlig er, og at den ikke alltid ser ut som forventet. Uansett hvem du er, så trenger du noen rundt deg.

Den uvanlige familien Willoughby er en strålende og hysterisk morsom film som passer perfekt inn i påsken, som man ofte tilbringer med familie og nære. Den har vakker musikk og utrolig kul animasjon av typen digital stop-motion. Denne filmen vil være like underholdende for voksne som for barn. Den dekker riktignok temaer som kan være litt mørke, men gjør det på en fin og lærerik måte.

Du finner The Willoughbys på Netflix med norsk tale.

Regissør: Kris Pearn
Lengde: 1t 30m
Sjanger: Animasjon, komedie, eventyr
Aldersgrense: 7 år

Trailer: Den uvanlige familien Willoughby | Offisiell trailer

 

Vi håper du nyter en eller flere av disse filmene nå i påsken. Husk at det snart er festival, så sjekk ut det digitale skoleprogrammet vårt for å sjekke ut hvilke filmer vi har på plakaten da!

God påske!