Barnefilmfestivalen 25.-30. april 2023

Foto: Nico Hagen

#Innestengt frem til 6. mai

Lansering av utstilling og film! Barn i alderen 2-16 år har selv dokumentert sin annerledes-hverdag og gitt oss et innblikk i hvordan de opplevde innestengttiden fra mars til 17. mai 2020. Se utstillingen på torvet nå!

Tanken bak prosjektet var at vi ønsket å bidra til at barnas stemme ble dokumentert og hørt i en viktig og annerledes tid i barn og unges liv. Dette har gått over all forventing og jeg er veldig rørt og stolt over resultatet, sier daglig leder i Barnefilmfestivalen, Stina Ask Mikkelsen.

Da Norge stengte ned i mars i fjor, måtte både Barnefilmfestivalen og Odderøya museumshavn avlyse sine arrangementer og tenke nytt for å nå barn og unge. Slik ble prosjekt #Innestengt til.

Hvordan reagerer barn på at hverdagen blir snudd på hodet grunnet en pandemi? Utstillingen og dokumentarfilmen viser hvor forskjellig barn opplevde pandemien, men også hvor kreative og tilpasningsdyktige familier har vært i denne forunderlige virusperioden.

Dette er et historisk viktig prosjekt for museet. Vi ønsket å samle inn og arkivere kreative uttrykk som dokumentasjon av koronatida fra barnehøyde, sier Jannecke Dettmer.

Barn og unge har sendt inn dikt, foto og tegninger fra nedstengningen. Disse er nå trykket opp i stort format og blitt bidrag i en stor utstilling som er åpen for alle på øvre torv i Kristiansand frem til 6. mai.

Utstillingen består av to konteinere kledd med innsendte bilder og 13 betongfendere med 26 bilder av 1×2 meter.

Utstillingen ble åpnet av fylkesordfører Arne Thomassen lørdag 24. april og er åpen for alle frem til 6. mai.

Vi fikk også inn flere hundre videobidrag fra hele landet som har blitt til en 25 minutter lang dokumentarfilm. Det er 67 barn og unge som er med i filmen. Det er en dokumentar av, for og om barn.

Vi har latt barnas egenproduserte materiale tale for seg selv og gjort så lite endringer som mulig. Det skal være på deres premisser, sier regissør Marius Loland.

Filmen blir å se på Fædrelandsvennen helgen 30. april til 2. mai, og i løpet av mai måned dukker den også opp på NRK. Vi gleder oss til å følge filmen videre - kanskje tar den turen ut i verden?

Prosjektet er støtte av Sørnorsk filmsenter, Cultiva, Kulturrådet og Fritt Ord.