Barnefilmfestivalen 26. april1. mai 2022

Komplett liste over vinnere

Åtte priser er delt ut, og vi er glade for å annonsere årets vinnere. Blant annet stakk to kortfilmer om klima av med kortfilmpriser, mens den lokale filmskaperen Kristian Landmark vant pithcekonkurransen.

Her finner du årets prisvinnere, samt juryens begrunnelser. Se fullstendig liste nederst i artikkelen.

FAGJURYEN:
Den norske fagjuryen bestod av regissør Christian Lo, kinosjef Jørgen Søderberg Jansen, og filmkritiker Cathrine Sordal. De delte ut BFFs filmpris til beste utenlandske barnefilm og BFFs kortfilmpris til beste norske kortfilm. Her er deres vinnere:

"Årets konkurranseprogram for Beste internasjonale barnefilm har tatt med fagjuryen på en variert og god filmreise, men det var spesielt én film som skilte seg ut og tok oss med på en annerledes, og svært underholdende biltur gjennom Europa. Filmen har et smart, morsomt og velskrevet manus med humor som treffer både barn og voksne. Filmen har et rikt og fantasifullt univers og persongalleri, og både karakterene og hendelsene er fargerike, spennende og engasjerende. Det ligger også et fint budskap i bunn, og filmskaperen evner å ta opp vanskelige temaer som religion, moral og utenforskap uten at det ødelegger underholdningsverdien. Filmen vil appellere til et bredt publikum både når det gjelder kjønn og alder, og har gitt juryen mange herlige og underholdende øyeblikk."

VINNER: BFFs pris for Beste internasjonale barnefilm 2021 går til den tyske filmen «Oppdrag Ulja Funk» av regissør Barbara Kronenberg.

"Årets konkurranseprogram for kortfilm har gitt fagjuryen mange gode, spennende og interessante filmopplevelser, men det var likevel én film som skilte seg ekstra ut. Filmen både rørte og engasjerte med vakker animasjon og et alvor om klimaendringene i bunn. På en poetisk måte omfavner og skildrer filmskaperen urgamle kultur- og folketradisjoner som minner oss på kunnskap som har blitt glemt om å leve i balanse med naturen. Vi blir også påmint hvor sårbart og dyrebart alt liv er. Filmen er søt, stilsikkert og vakkert animert, og det visuelle uttrykket kler både innhold og tematikk svært godt."

VINNER: BFFs kortfilmpris for Beste norske kortfilm 2021 går til «URSA - Nordlysets sang» av regissør Natalia Malykhina.

HEDERLIG OMTALE: Juryen er i tillegg glade for å kunne tildele hederlig omtale til en film for ungdom som virkelig begeistret oss alle tre. Filmskaperen har en særegen og tydelig stemme, og et spennende kunstnerisk uttrykk. Vi gleder oss til å både se og høre mer fra denne filmskaperen i framtiden. Hederlig omtale går til «Cramps» av Thea Hvistendahl.

URSA - Nordlysets sang

URSA - Nordlysets sang

Pitchejuryen:
Pitchejuryen bestod av kinodirektør i KinoSør Kim Skarning Andersen, dramaturg Kirsten Bonnén Rask og direktør i Mediefondet Zefyr Magnus Thomassen. De delte ut prisen for beste pitch, i konkurransen som er et samarbeid mellom Barnefilmfestivalen og Mediefondet Zefyr. Prisen er på kr 100.000. Her er deres vinner:

"I en ellers krevende tid for hele filmbransjen, er det svært gledelig å se at prosjektene holder høy kvalitet, og har så stor variasjon i valg av sjanger, format og tematikk. Årets vinner er noe så unikt som en post-apokalyptisk road movie for barn og unge. Midt i en global pandemi, kan det dystopiske bakteppet føles ubehagelig nært og aktuelt, men dette er først og fremst en medrivende fortelling om to søstres omsorg for, og avhengighet av, hverandre, og en historie om savn, håp og kjærlighet. Juryen synes det er forfriskende å se et prosjekt som tar tak i livets alvor på en så original måte, og vi lar oss begeistre ekstra mye av historiens tøffe, smarte og flerdimensjonale heltinne."

VINNER: Det er en stor glede å fortelle at vinneren av årets pitchekonkurranse er «Høsten» av Kristian Landmark.

Barn i byen-juryen:
Årets barnejury bestod av Kristine Asdal, Gard Skogvoll Brostrøm, Danial Jafari, Tristan Krafft, Enya M. Røyseland og Markus Gjelsten Sviund. De delte ut Barn i Byens filmpris til beste lang- og kortfilm. Her er deres vinnere:

"Vi seks jurymedlemmer har ordentlig forskjellig filmsmak. Dette resulterte i flere morsomme, men til tider heftige diskusjoner. Vi var ikke enstemmige om vinneren av beste kortfilm, siden det var noen fabelaktige filmer i denne kategorien. Men vi er alle enige i at vi har kåret en veldig verdig vinner. Vi elsket vinnerfilmens kreative animasjon og dens utrolige detaljer. Hvordan filmen startet med minimalt med farger og hvordan fargene kom frem når isbjørnene kom til skogen. Uten et eneste ord har filmen en klar melding om vanskelige temaer som klimaendring, forsøpling, rasisme og immigrasjon. Det er en trist film, men den klarer også å spre barnevennlig aktivisme."

VINNER: For dens kreative animasjon og viktige temaer er vi skikkelig stolte over å dele ut Barn i Byens filmpris for beste kortfilm 2021 til «Migrants» av Hugo Caby, Zoé Devise, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak og Lucas Lermytte.

"Igjen var juryen delt. Etter en fornøyelig diskusjon, er vi alle enige om at vi har valgt en enestående vinner. Vi elsket filmens unike animasjon og dens nydelige design. VI har ikke sett slik animasjon i en langfilm før. Vi elsket hovedpersonens pågangsmot, og hvordan hun aldri gir opp, selv om det betyr at hun imot sin tids konvensjoner. Dette er et godt eksempel for oss alle. Historien engasjerte oss fra første stund, og vi ventet spent på hva som kom til å skje videre. Musikken var fantastisk og et vakkert element i filmen. Dette er en film vi kan se igjen og igjen, og en film som virkelig fortjener å vinne."

VINNER: For dens vakre animasjon, dens fabelaktige hovedperson og historie, nydelige musikk og flotte moral, er vi stolte over å dele ut Barn i Byens filmpris for beste langfilm 2021 til «Ville vestens datter» av Rémi Chayé.

Migrants

Migrants

UNG-juryen:
Årets UNG-jury består av følgende elever fra Tangen videregående skole: Pia Sødal Bratterud, Kaja Jørgensen, Aleksander T. Kvevik, Max Lee, Morten N. Lilleøygard, Theodor Lorentz Klingstrøm Matthiesen, Simen Maasbach og Håvard T. Skutle. De delte ut pris for beste ungdomsfilm og beste kortfilm i UNG-programmet. Her er deres vinnere:

"Denne kortfilmen tar for seg forholdet mellom et donorbarn og faren som aldri har møttes før. Det er satt opp på en ny og interessant måte, med forskjellige øvelser som skal få dem til å bli bedre kjent og "kickstarte" familieforholdet. Skuespillerne spiller bra og er veldig troverdige. Med et forfriskende konsept og godt gjennomført teknisk filmskaping syns vi denne fortjener tittelen beste kortfilm."

VINNER: Årets UNG-pris for beste kortfilm går til «Papapa» av Kerren Lumer-Klabbers.

"Årets vinner er en film om en tenåringsjente som sliter med å ta vare på seg selv og broren, etter å ha blitt forlatt av alenemoren. Det er en flott film om utfordringer og å finne glede i det. Skuespillerne formidler realistiske følelser og er veldig troverdige. Kinematografien er god, og bruken av mobilkamera-innklipp føles naturlig, noe mange filmer ikke klarer å oppnå. Og dette er hvorfor vi synes denne filmen fortjener tittelen beste langfilm."

VINNER: Årets UNG-pris for beste langfilm går til «Rocks» av Sarah Gavron.

ECFA-juryen:
Årets ECFA-jury bestod av Atle Hunnes Isaksen fra Norsk filmklubbforund, Mariella Harpelunde Jensen fra Buster filmfestival og Kevin De Ridder fra filmfestivalen JEF. De delte ut ECFA-prisen til beste europeiske barnefilm, som dermed nomineres til kåringen av årets europeiske barnefilm på filmfestivalen i Berlin. Her er deres vinner:

"Prisvinneren er en vakker animasjonsfilm laget i en historisk kontekst. Med sin levende, men nostalgiske skildring av naturen og egne fortellerstil, ser vi en regissør som er klar for å sette sitt preg på europeisk barnefilm. Filman har har laget vil appellere til barn i alle aldre.

Filmen forteller historien om en modig og egenrådig jente på vei til Oregon sam men med familien og settlere i midten av 1800-tallets USA. Ved å gjøre og mestre oppgaver forbeholdt menn på den tiden, må hun kjempe for å få respekt blant sine egne. Historien speiler verdier som å følge sin egen indre stemme, ta seg av familien sin, men også om å våre å slippe nye mennesker inn i hjertet sitt. Et tidløst budskap fortalt på en elegant måte."

VINNER: ECFA-prisen 2021 går til «Ville vestens datter» av Rémi Chayé.

Rocks

Rocks

Årets prisvinnere på Barnefilmfestivalen 2021:

  • Beste internasjonale barnefilm: "Oppdrag Ulja Funk" av Barbara Kronenberg
  • Beste norske kortfilm: "URSA - Nordlysets sang" av Natalia Malykhina
    • Hederlig omtale: "Cramps" av Thea Hvistendahl
  • Beste pitch: "Høsten" av Kristian Landmark
  • Barn i byens filmpris: "Ville vestens datter" av Rémi Chayé
  • Barn i byens kortfilmpris: "Migrants" av Hugo Caby, Zoé Devise, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak og Lucas Lermytte
  • UNG-prisen for beste langfilm: "Rocks" av Sarah Gavron
  • UNG-prisen for beste kortfilm: "Papapa" av Kerren Lumer-Klabbers
  • ECFA-prisen: "Ville vestens datter" av Rémi Chayé