Barnefilmfestivalen 25.-30. april 2023

The Club of Ugly Children

Og vinneren er ...

Barnejuryen har talt.

For fjerde år på rad har vi i samarbeid med familiemagasinet Barn i Byen med en barnejury som skal kåre beste film under Barnefilmfestivalen. Men hva skjer når Barnefilmfestivalen går online? Jo, juryen gjør det samme vel!

Annerledesåret
De var ikke vanskelige å be, de seks jurymedlemmene, om de ville juryere fire av filmene som de skulle ha bedømt under Barnefilmfestivalen i vår. Vanligvis ser juryen filmene sammen i kinosalen, og etter hver visning har de et møte hvor de diskuterer filmen de nettopp har sett før de gir den poeng på en skala fra 1 til 10. Poengene legges sammen, og så kårer de en vinner. I dette annerledesåret ble prosessen litt annerledes. Et par av jurymedlemmene så noen av filmene sammen med klassen sin på skolen, mens de andre så filmene hjemme. I stedet for jurymøter etter hver film, ble det et lite onlinemøte på Zoom.

De fire filmene de så var: «Prosjekt Bestefar» (2020), «Rana» (2019), «Rocca redder verden» (2019) og «The Club of Ugly Children» (2019). Fire veldig forskjellige filmer med ulike tempo og ganske så ulike temaer. Har man en jury med seks medlemmer har man som regel også seks forskjellige meninger. Men denne gangen var juryen neste samstemte, for fem av jurymedlemmene hadde samme film på første plass. Når alle poeng var telt opp var det soleklart at «The Club of Ugly Children» var vinneren.

Viktig budskap
Den nederlandske filmen handler om en streng president som vil kvitte seg med alle barn som er annerledes. Etter en skolefotografering blir noen av barna sent av gårde på det de tror er en eksklusiv klassetur, men det viser seg at de er på vei til en fangeleir. Et av disse barna er Paul, som bestemmer seg for å rømme og tar opp kampen mot presidenten.

Det er en film med masse action og flere i juryen synes at bakgrunnsmusikken og filmingen passet godt til den spenningsfylte handlingen. Noen savnet litt mer bakgrunnshistorie om de «stygge barna» i begynnelsen av filmen. 

Men det juryen la mest vekt på var budskapet i «The Club of Ugly Children».  Både hvor realistisk filmen var, hvis du byttet ut "stygge barn" med andre ting og at det er greit å se annerledes ut og være annerledes, alle kan gjøre en forskjell.

 

Danial, Enya, Gard, Kristine, Markus og Tristan blir sittende i Barn i Byen juryen, og skal være med under Barnefilmfestivalen i april/mai 2021.