Barnefilmfestivalen 22.-27. april 2024

PRISVINNERE 2022

Lørdag 30. april ble det delt ut hele elleve priser under den 25. Barnefilmfestivalens offisielle prisutdeling.

Info in English here

- Det er tydelig at mange har benyttet annerledesårene til å jobbe fram solide og spennende pitcher, filmmanus og filmer. Det er et gjennomgående høyt nivå, og jeg er temmelig sikker på at for eksempel flere av bidragene i årets pitchekonkurrans ender opp som tv-serier eller filmer selv om det kun utropes én vinner nå i dag, sier Danckert Monrad-Krohn, som selv fikk tildelt Kristiansand kommunes kulturpris tidligere i festivaluken.

Prisvinnere

Barnefilmfestivalens importpris går til beste utenlandske barnefilm. Prisen er en statuett og diplom, samt 50.000 kroner til distributøren som importerer filmen og setter den opp på kino i Norge. I år ble vinneren den nederlandske filmen Kaptein Nova av Maurice Trouwborst. Prisen ble kåret av festivalens norske fagjury. Samme jury kåret også beste norske kortfilm. En pris som gikk til filmen Robin og planeten av Johan Kaos. Filmen blir med det kortlistet til årets Amanda-utdeling, og kjemper nå om én av tre nominasjoner der. 

For femte gang arrangerte Barnefilmfestivalen pitchekonkurranse i samarbeid med Mediefondet Zefyr. Pitchejuryen kårer beste pitch av en idé for kinofilm/tv-serie for barn. Pengepremien på 100 000 kroner gis av Mediefondet Zefyr og formålet er at pengene skal brukes til å produsere en pilot for vinnerprosjektet. En forutsetning er at filmskaperen ønsker å realisere prosjektet i Zefyr-regionen. I finalen ble åtte ideer presentert, og til slutt stakk Peter Theisen Amlie av med seieren med prosjektet Wings. 

Regissør Christian Lo og den skandinaviske samproduksjonen Mini-Zlatan og verdens beste onkel fikk med seg publikumsprisen hjem. - For 20 år siden sto Christian Lo i den store salen på Fønix kino med sin avgangsfilm fra Manchester, kortfilmen Punktert. Allerede den gang sa han og produsent Trine Aadalen Lo (ektefelle) noe så sjeldent som at de ville satse på barnefilm. Og det har de gjort. De har vist det før med filmer som Los Bandos og Bestevenner, og de viser det igjen med Mini-Zlatan og verdens beste onkel: De kan barnefilm. Barnefilmfestivalen kunne ikke fått en mer passende åpningsfilm til jubileet i år, og jeg er ikke forundret over at publikum stemte denne filmen helt til topps, sier Monrad-Krohn om produksjonen som har premiere på norske kinoer 6. mai.

ECFA-juryen utropte for første gang to ulike priser på Barnefilmfestivalen. I år var det ikke bare prisen for beste europeiske barnefilm som ble delt ut, men prisen for beste europeiske dokumentar ble også kåret. Vinnerfilmene blir videre nominert til å delta i kåringen av Årets beste barnefilm og Årets beste dokumentar i Europa, under den prestisjetunge filmfestivalen i Berlin. Prisene gikk til filmene Buster(DK) og Shabu(NL). 

Enda en pris ble delt ut for første gang i år - nemlig vinner av manuskonkurransen som ble utlyst i samarbeid med Sørnorsk filmsenter. «Prisen» er at filmen blir produsert av en profesjonell produsent fra Agder eller Vestfold og Telemark. Alle produsentene i sørnorsk filmregion inviteres til å vurdere vinnermanuset for produksjon og den ferdige filmen får premiere på Barnefilmfestivalen i 2023. Vinneren ble Tone Andersen med manuset Lillesøster - vi ser frem til å følge prosjektet fremover og forhåpentlig vise ferdig film til neste år.

Den lokale barnejuryen og ungdomsjuryen utropte også sine vinnere under dagens prisutdeling. Begge juryene deler ut to priser til henholdsvis beste internasjonale kortfilm og beste internasjonale langfilm for barn og ungdom. 

Les mer om alle prisene som deles ut under festivalen HER.

 

BARNEFILMFESTIVALENS PRISVINNERE 2022:

  • Barnefilmfestivalens filmpris: Kaptein Nova (Nederland) av Maurice Trouwborst.
    Jurybegrunnelse.

  • Beste norske kortfilm: Robin og planeten (Norge) av Johan Kaos.
    Jurybegrunnelse.

  • Publikumsprisen: Mini Zlatan og verdens beste onkel (Sverige, Norge, Nedeland) ved Christian Lo.

  • Vinner av pitchekonkurranse: Prosjektet Wings ved Peter Theisen Amlie.
    Jurybegrunnelse.

  • UNG-prisen for beste langfilm: La Francisca, a Chilean Youth (Chile, Belgia) av Rodrigo Litorriaga.
    Jurybegrunnelse: Vinnerfilmen vekket et bredt spekter av følelser hos juryen. Den formidlet en sammensatt og gripende fortelling på en engasjerende og teknisk grasiøs måte. Filmen utmerket seg med sin sympatiske hovedkarakter og et effektivt visuelt narrativ.

  • UNG-prisen for beste kortfilm: Engel/Demon (Norge) av Vigdis Nielsen.
    Jurybegrunnelse: Kortfilmmaratonet var noe for seg selv. Hver enkelt film hadde sin egne unike historie med et spesielt budskap knyttet til nåtiden, noe som gjorde dem alle nærmest upåklagelige. Vinnerfilmen problematiserer en høyst aktuell verdikonflikt rundt identitet og legning. Budskapet var krystallklart og kompromissløst. Kjemien mellom hovedkarakterene ga mersmak hos juryen, og antagonistens makt ble effektfullt fremhevet gjennom flere filmtekniske virkemidler og engasjerende skuespill.

  • Barnejuryens filmpris for beste langfilm: Opal  (Frankrike) av Alan Bidard.
    Jurybegrunnelse: Barnejuryen har valgt OPAL av Alan Bidard som sin favoritt langfilm. Denne filmen har et viktig budskap og tar opp viktige temaer. Filmen setter søkelys på overgrep i familieforhold, den har et sterkt budskap om traumer fra barndommen, og den snakker om åpenhet rundt terapi. Det er nødvendig og viktig å se disse temaene representert på film og vi ønsker å se flere filmer som denne i fremtiden.

  • Barnejuryens filmpris for beste kortfilm: Fox for Edgar (Tyskland) av Pauline Kortmann.
    Jurybegrunnelse: Selv om denne filmen er kort og ikke har noe dialog, rører den deg. Filmen har et viktig tema. Vi sitter på sosiale medier altfor mye, noe som får oss til å glemme å se hva som skjer rundt oss. Filmen viste barnets fantasi, hvordan barn prøver å få oppmerksomhet og hvor følsomme de kan være. Vi likte måten filmen var animer på, og hvordan farger ble brukt. Vi elsket denne filmen, og vi kan se den igjen og igjen, og igjen og igjen. Juryen var enstemmige i deres valg av Fox for Edgar som beste kortfilm.

  • ECFA-prisen for beste europeiske barnefilm: Buster (Danmark) av Martin Miehe-Renard.
    Jurybegrunnelse.

  • ECFA-prisen for beste dokumentar: Shabu (Nederland) ved Shamira Raphaëla.
    Jurybegrunnelse.

  • Vinner manuskonkurranse: Tone Andersen med manuset Lillesøster.
    Jurybegrunnelse.