Prisvinnerne 2019

Barnefilmfestivalens filmpris 2019 gikk til Romys Salong, ECFA-prisen gikk til Fight Girl og Sportegn vant Barnefilmfestivalens kortfilmpris. Det ble totalt delt ut syv filmpriser på Barnefilmfestivalen lørdag kveld.

Prisutdelingen avslutter den 22. Barnefilmfestivalen i Kristiansand, som i løpet av seks dager har vist 96 filmer fra 28 land.

Barnefilmfestivalens filmpris til Romys Salong og kortfilmprisen til Sportegn

Barnefilmfestivalens filmpris 2019 går til den nederlandske filmen Romys salong, i regi av Mischa Kamp og medVita Heijmen og Beppie Melissen i hovedrollene. Barnefilmfestivalens filmpris går til den beste filmen i hovedprogrammet. Prisen er 50 000,- i støtte til norsk distribusjon av vinneren, et diplom og en statuett. Årets jury har sett ni europeiske filmer. Nivået har vært høyt, og det har ikke vært lett å plukke ut en vinner.

  – Vi ser en klar tendens til å ta opp samfunnsproblemer innenfor rammen av en barnevennlig handling og filmestetikk. Det gjelder også den filmen som er kåret til den beste i utvalget vi har hatt til vurdering. Årets vinnerfilm er en hjertevarm og følsom fortelling om to mennesker i et forhold som utvikler seg fra skepsis via økende respekt til et unikt samarbeid. Filmen er humoristisk, vemodig, tragisk og full av kjærlighet. Den er uhyre velspilt og fortalt i et rolig tempo, som likevel er fylt av spenning. Juryen satt tårevåt igjen da filmen var over. Som kinofilm vil den være velegnet til å knytte bånd og respekt mellom den yngste og eldste generasjonen, sa juryen i sin begrunnelse.

Juryen bestod av kinosjef i Kongsberg Even Thunes Jensen, midlertidig festivalsjef for Kortfilmfestivalen i Grimstad Åse Meyer, og journalist, forfatter og hovedanmelder i Dagbladet Fredrik Wandrup. Samme jury delte også ut Barnefilmfestivalens kortfilmpris til den beste norske kortfilmen i konkurranseprogrammet. Vinnerfilmen blir automatisk «short listed»/nominert til Amandaprisen 2019. Juryen valgte Sportegn som er regissert av Ingvild Søderlind. Juryen har vurdert sju norske kortfilmer i konkurranse.

Vinnerfilmen er en tett, stringent og poetisk skildring av et søskenforhold. Filmen tar oss inn i naturen og mystikken, der slående vakkert foto og regissørens presise blikk gir oss en følelse av å få et glimt inn i noe større. Dette er kortfilm på sitt beste, forklarer juryen.

Sportegn handler om Selma (12). Hun er sjalu på sin egen lillebror. På sommerferie i det gamle huset ved skogen lurer hun ham til å tro at de ville dyrene i skogen er ute etter ham. Dette er en skildring av mystikken i livet, fortalt via barns øyne. Selma i puberteten, på terskelen inn i voksenlivet, og den lille uskyldsrene lillebroren.

ECFA-prisen til Fight Girl

For åttende gang delte Barnefilmfestivalen ut ECFA-prisen. Vinneren går automatisk videre til kåringen av Europas beste barnefilm. Juryen besto av Johanna Thelander (Sverige), 
Alexandre Dupont-Geisselmann (Tyskland) og Ingrid Stensen (Norge).

Vinneren ble Fight Girl av Johan Timmer.

 – Filmen tar opp flere temaer som vennskap, skilsmisse, tap av sosial status og trygghet, og å gå inn i livet som tenåring med de erfaringer man gjør seg. Men premissene av disse mer generelle temaene blir satt i de aller første minuttene av filmen. Det som starter er en imponerende fortelling om en ung jente som holder fast i håpet. Bo (eller Bodil) er en sterk, beskyttende jente som tar vare på sin bror når han blir mobbet i skolen. Hun tar egne beslutninger, hun tar ansvar for seg selv og kjemper for rettferdighet og for å ivareta sin integritet og identitet. Men på innsiden av Bo ser det annerledes ut. Det hun frykter og er redd for kommer ut som et sinne som Bo knapt klarer å kontrollere. Filmen lar oss ikke bare følge en historie, men vi som publikum kjemper med henne, vi føler hennes sinne, og vandrer sammen med henne på oppturer og nedturer. Filmen har et godt tempo og hovedrolleinnehaver Aiko Beemsterboergjør en autentisk og fremragende prestasjon, hevder juryen.

Filmen handler om Bodil (12) som flytter og er ny på skolen. Hun er en beskyttende søster og passer ekstra godt på broren som har diabetes, og som ofte blir ertet. Hun er ikke redd for å si ifra og lar seg ikke pelle på nesen. Bodil møter Joy, en jente med skikkelig kul attitude. Joy introduserer henne for kickboksing. Bodil er et naturtalent og gjennom kickboksingen får hun utløp for sitt temperament og sine følelser. I bokseringer kan det være en styrke å ha et stort temperament, men klarer hun å styre seg utenfor ringen?

Beste pitch: Globus – ved produsent Gary Cranner og regissør Johan Kaos

Juryen har bestått av filmprodusent Aage Aaberge, programdirektør Christin Berg i Nordisk Film Kino, kinodirektør Kim Skarning Andersen fra KinoSør og Jan Aksel Angeltvedt fra Mediefondet Zefyr.

- Totalt var det åtte prosjekter som ble vurdert i årets pitchekonkurranse. Prosjektene overrasket svært positivt, både med tanke på originalitet, kvalitet og aktualitet i valg av tematikk; fra datakoding og e-sport til utenforskap, miljøvern, vennskap og oppdagelsesreiser i fremmede kulturer. Juryens arbeid har derfor vært både krevende og givende. Vi håper og tror at flere av prosjektene i konkurransen kan bli realisert, og derigjennom får sitt fortjente møte med publikum. Det er imidlertid en samlet jury som lot seg begeistre av vinnerprosjektet. Et prosjekt som tar tak i en høyaktuell og viktig utfordring, på en original og spennende måte. Juryen vil berømme vinneren for å presentere et godt gjennomtenkt og helstøpt prosjekt, og vi håper pengepremien kan bidra til å forløse de kvaliteter i prosjektet som treffer målgruppen midt i hjertet.

Barn i byen prisen
Barnejuryens favoritt var Sommeren med Tess regissert av Steven Wouterlood. - Vi synes filmen var både vakker og hjertevarm. Filmen var solid laget, med gode skuespillere og flott musikk. En feelgood film som minnet oss på å skape minner og å bruke tid sammen med dem vi er glad i, og ikke ta de for gitt.

Disse prisene ble også delt ut: 
UNG-prisen – beste ungdomsfilm: El Àngel regissert av Luis Ortega.
Publikumsprisen: Superfrøken regissert av Martijn Smits.
Årets barnefilmklubb: Bornas Kabuso kunst- og filmklubb. Prisen deles ut av styret i Norsk filmklubbforbund.