Barnefilmfestivalen 26. april1. mai 2022

Kamilla og tyven (1988)

Seks sommerlige strømmenyheter!

Flere av de mest populære strømmetjenestene har lagt til sommerlige filmer i det siste. Her er et utvalg!

TV2 Play: Kamilla og tyven
Vi begynner med en ekte norsk filmklassiker! Kanskje er det noen foreldre der ute med gode minner fra denne filmen som vil vise den til sine barn? Kamilla og tyven kom ut i 1988, og handler om lille Kamilla som blir sendt til sin rike onkel i Kristiansand. Onkelen og kona er uenige om hva de skal gjøre med Kamilla, som snart treffer på den mystiske Sebastian. Han er nemlig en tyv! Dette er en film som passer for de fleste, men er samtidig veldig annerledes fra moderne filmer. Den passer fint til en familiekveld der man kan snakke litt om "gamle dager" samtidig - særlig fordi handlingen er satt til 1913!

Disney+: Luca
I den motsatte enden av skalaen finner vi den nye Pixar-filmen Luca. Dette er en splitter ny animasjonsfilm, som handler om sjømonstergutten Luca. Etter Fremad og Sjel er dette en Pixar-film som passer enda bedre for litt mindre barn. Selv om det alltid er noen mer voksne tematikker i Pixar-filmene, er historien og stemningen generelt både lystig og sjarmerende i Luca. Etter et møte med den selvstendige Alberto, blir Luca lokket med til overflaten og alle eventyrene som venter der. Satt i en italiensk fiskerlandsby, er sommerstemningen så sterk at du nesten lukter saltvannet hjemme i stua!HBO Nordic Kids: Slipp Willy fri
En annen klassisk familiefilm som har dukket opp på strømming nylig, er Slipp Willy fri fra 1993. Filmen ble en enorm suksess da den kom ut, og gjorde spekkhoggeren Keiko til verdensstjerne. Filmen handler om 12 år gamle Jesse, som må avtjene samfunnsstraff i en familiepark. Der oppstår et bånd med spekkhoggeren Willy, som Jesse snart bestemmer seg for at hører hjemme i det fri. Slipp Willy fri førte til et stort fokus på dyr i fangenskap, og Keiko ble selv sluppet fri i 1995.

Netflix: Familien Mitchell mot maskinene
Netflix har også sluppet en flunkende ny animasjonsfilm, produsert av regissørduoen Phil Lord og Christopher Miller. De to har blant annet laget Det regner kjøttboller og LEGO-filmen. Familien Mitchell mot maskinene handler selvsagt om familien Mitchell, og følger dem på en helspør roadtrip på vei til filmskolen der datteren i familien skal begynne. Plutselig angriper gærne roboter jorda, og den helt vanlige familien havner i sentrum av kaoset. Denne filmen er både actionpakket og morsom, og er anbefalt fra 7 år.NRK: #Innestengt
Visste du at Barnefilmfestivalen har laget en helt egen dokumentarfilm? Da koronaen stengte ned landet i fjor vår, samarbeidet vi med regissør Marius Loland og barn fra hele Norge om det som til slutt ble filmen #Innestengt. Der møter vi barn i ulike aldre som både viser og forteller om hvordan de første månedene av pandemien var for dem. I vår ble filmen kjøpt inn av NRK, og den kan nå strømmes på deres sider. Du kan lese mer om prosjektet her.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Sørnorsk filmsenter, Cultiva og Fritt Ord. Prosjektet resulterte i denne dokumentarfilmen, samt en museumsutstilling som ble lagd i samarbeid med Odderøya museumshavn og Vest-Agder-museet.

Viaplay: Spirit - Hingsten fra Cimarron
Vårt siste tips er enda en animasjonsfilm, nemlig 2002-filmen om Spirit - en villhingst på slettene i Amerika. På sett og vis er det likheter med allerede nevnte Willy, for Spirit fanges også av mennesker, men drømmer om å vende tilbake til friheten. Filmen ble Oscar-nominert i 2003, og ble til og med vist på den prestisjefylte filmfestivalen i Cannes! En ekte kvalitetsfilm for barn, med andre ord. Senere i sommer kommer en annen film om Spirit Villhesten på kino, så hvorfor ikke lade opp med denne mens du venter?

God sommer!