Barnefilmfestivalen 26. april1. mai 2022

Sommer på skjermen!

Tips til sommerfilm på skjermen!

Selv om film gjør seg best på kino, er det jo ikke all film som er å finne på kinolerretet til enhver tid. Her kommer derfor noen tips til filmer du kan se hjemme i sommer, for å skape sommerstemning på sofaen. Det er jo ikke alltid været er helt på topp hele sommeren, selv om man skulle ønske det!

Filmoteket er et gratis tilbud der du bruker lånekortet ditt fra biblioteket til å leie film. Her finner du en oversikt over biblioteker som et tilknyttet tjenesten, slik at du kan se film hvis du har lånekort der. Det står nesten 200 biblioteker på lista, så sjansen er stor for at ditt lokale bibliotek er med i ordningen. Les mer om hvordan du leier film hos Filmoteket her, og les våre sommerlige filmtips under:


Karsten og Petra på skattejakt (2018)
Dette er den syvende filmen om de to bestevennene Karsten og Petra. Denne gangen skal de to på sommerferie sammen på Hvaler. Når de finner en boks bestefaren til Petra gravde ned for mange år siden, blir det starten på en spennende skattejakt! Filmen passer fint for litt mindre barn, og er en sjarmerende og morsom opplevelse for hele familien.

Den hemmelige hagen (2020)
Den hemmelige hagen er en helt ny filminnspilling av den kjente boken med samme navn, skrevet av Frances Hodgson Burnett i 1911. 10 år gamle Mary blir sendt fra India til England, og sammen med sin syke fetter Colin, oppdager hun en hemmelig hage. Filmen passer fint for barn som er jevnaldrende med Mary eller eldre, for den har litt mørkere tematikk enn Karsten og Petra.

LasseMajas Detektivbyrå - Det første mysteriet (2018)
Apropos hemmeligheter og bøker som er blitt til film - hils på Lasse og Maja! I denne filmen møtes de to detektivspirene for første gang, og LasseMajas Detektivbyrå blir til. Sammen må de to vennene finne ut hva som har skjedd når noen stjeler en bok fra søstrene Hammarabi. Denne filmen passer perfekt dersom man har lest LasseMaja-bøkene fra før, eller er fan av andre detektiver.

Knerten og sjøormen (2020)
I fjor sommer kom en ny film om Knerten og Lillebror, der de to bestevennene drar til den magiske sommerøya til tante Thea. Der har noen sett en sjøorm i fjorden, men Knerten lar seg ikke overbevise. Lillebror vil derimot gjerne på sjøromjakt! Da filmen ble anmeldt av Filmpolitiet i fjor, trakk de særlig fram skuespillerne Filip Mathias Eide og Mia Ålvik, "som begeistrer og sjarmerer i filmens hovedroller". Perfekt sommerstemning!Alle utlendinger har lukka gardiner (2020)
For de eldre, kule tenåringene, fins det også filmer basert på bøker. Denne norske filmen var nominert til flere Amanda-priser i fjor, blant annet Folkets Amanda. Hovedrollen spilles av nykommeren Karen Øye, mens Chengiz Al fra Skam og Serhat Yildirim fra 17 også har store roller. Filmen handler om forelskelse, vennskap, løsrivelse - og det å være ungdom i Norge i dag.

Sommeren med Tess (2019)
10 år gamle Sam er på sommerferie med familien, men allerede første feriedag brekker broren hans beinet. Sam må fort finne noen andre å leke med, og møter den jevnaldrende jenta Tess. Hun har et spesielt ønske om å bli kjent med sin biologiske far, og dette blir sommerent prosjekt. Denne filmen er enda et eksempel på at Nederland er virkelig gode på barnefilm. Her er det hakket mer alvorlig tematikk, men det er allikevel både god og sommerlig stemning.

Booksmart (2019)
For tenåringene er Booksmart en sikker vinner! Olivia Wildes regidebut handler om lesehestene Amy og Molly, som har brukt alle årene på videregåendep å skolearbeid. Nå som skolen er over, innser de at de har gått glipp av all moroa. Kan de ta igjen alt på bare én kveld? Booksmart er en hysterisk morsom film, proppfull av sære rollefigurer og helsprø situasjoner.

God filmsommer!