Laster Her er årets vinnere!...

Her er årets vinnere!

“Victoria må dø” vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival. “Mounted Games” av Karen Houge gikk av med seieren i årets pitchekonkurranse, og “Smerteterskel” stakk av med prisen for beste norske kortfilm.

Foto: Mads Nielsen/Fabel Media

- Vi har vist 83 filmer fra 42 land i år og hatt flere sterke konkurranseprogram. Det er nå veldig stas å kunne presentere så mange verdige vinnere, sier festivalsjef Cathrine Sordal.

Den 27. utgaven av Kristiansand internasjonale barnefilmfestival har delt ut hele 10 filmpriser i år. 

- Jeg vil gjerne takke alle våre flotte juryer som har gjort en kjempeinnsats, og selvfølgelig til vårt engasjerte publikum som har stemt frem sin favoritt, sier Sordal.

 

Her er alle vinnerne:


Barnefilmfestivalen og Mediefondets Zefyrs pitchepris ble kåret av en egen pitchejury. Pengepremien på kr. 100 000 gis av Mediefondet Zefyr.
Vinneren av beste pitch er:
MOUNTED GAMES - Karen Houge.


Juryen sa dette om årets vinner:
Vinnerprosjektet begynner der andre filmer i samme sjanger typisk slutter. Handlingsdrevet tar den ukonstruert opp universelle og høyst aktuelle tema på en oppmuntrende og underholdende måte, uten å virke belærende. Historien er troverdig og fremstilles både rå og usminket, men det er likevel en film som for de aller fleste ville vært tilnærmet umulig å lage. Det er ingen tvil om at vinneren av Mediefondet Zefyrs pitchepris 2024 har den mangeårige erfaringen som skal til. Og med lagånd som filmens hovedtema og et stjernelag i ryggen, har vi tro på at prosjektet vil realiseres til store publikumsmengders entusiasme.


Beste norske kortfilm ble delt ut av Barnefilmfestivalens fagjury. Filmen blir også kortlistet til de som kjemper om nominasjon til Amanda-prisen.

Vinneren av beste norske kortfilm er:
SMERTETERSKEL - Marianne Ulrichsen

 

Juryen sa dette om årets vinner:

Årets vinnerfilm er en flott historie om å snu negative livsopplevelser til positiv endring og fremtidshåp. Både lyd- og bildeside bidrar til en sterk subjektivitet i fortellingen. Denne subjektiviteten og medfølgende identifikasjon med vår heltinne er også ivaretatt i manus. Det er en økonomisk fortelling som gjennom henne inviterer publikum inn som med-diktere, satt i gang av møysommelige utvalgte "snap-shots" fra en skjellsettende periode i hovedkarakterens liv. Skuespillet hos både barn og voksne vitner om både skuespillertalent og kløktig personinstruksjon. Og håpet i filmen slutt oppleves like troverdig som det er vakkert. 

 

Beste internasjonale spillefilm ble delt ut av Barnefilmfestivalens fagjury. Prisen er på 50.000 kroner som går til distributøren som importerer filmen og setter den opp på kino i Norge. 

Vinneren av beste internasjonale spillefilm er:
HALLO FRA MARS – Sarah Winkenstette

Juryen sa dette om årets vinner:

Det som er et musetrinn for noen er et sjumilssteg for andre.

Vår protagonist har møysommelig organisert sitt kosmos ned i timer, minutter, farger og strategier - Men de tunge løftene ender opp som mer en eksistens enn et fullverdig liv. De slitsomme strategiene hans er for lengst også inkludert i resten av familiens daglige liv, men alt skal endre seg når katastrofen inntreffer. En ny verden må motvillig utforskes, og en sommer hos besteforeldre kan fortone seg akkurat like fremmed og utfordrende som en tur til Mars. Til sist omfavnes likevel oppdraget, og på modig vis - og ved hjelp av kløkt og et sett komplekse kalkulasjoner - gjør vår helt fantastiske oppdagelser både i det ytre rom og i sitt eget mikrokosmos. Filmen er en hyllest til fantasiens kraft og vårt alles på godt og vondt unike jeg.   

Fagjuryen hadde også lyst til å gi honorable mention til "Vinnere":

United we stand divided we fall.

A great and authentic story where everyone is needed to reach the common goal cheered on by 650 kids. Mona and her friends win the championship and get the school back on track.

Honorable mention to Winners / Ziegel Zein by Soleen Yusuf


Beste europeiske kortfilm for barn ble delt ut av ECFA-juryen, (European Children's Film Association). Vinnerfilmen blir nominert til å delta i kåringen av årets beste kortfilm for barn i Europa, under den prestisjetunge filmfestivalen i Berlin. 

Vinneren av ECFA-prisen for beste europeiske kortfilm for barn er:
HOOFS ON SKATES – Ignas Meilunas

Juryen sa dette om årets vinner:

Vinnerfilmen forteller en enkel men hel og universell historie om vennskap og om å overvinne frykt. Den briljante animasjonen overbeviste oss om at vi ikke trenger ord for å kommunisere og hjelpe hverandre.

Beste europeiske spillefilm for barn ble delt ut av ECFA-juryen, (European Children's Film Association). Vinnerfilmen blir nominert til å delta i kåringen av årets beste spillfilm for barn i Europa, under den prestisjetunge filmfestivalen i Berlin. 

Vinneren av ECFA-prisen for beste europeiske langfilm for barn er:
HALLO FRA MARS – Sarah Winkenstette

Juryen sa dette om årets vinner:

Vinnerfilmen handler om viktigheten av mangfold, fortalt på en appellerende og tilgjengelig måte. Den gir publikum et vidt spekter av følelser, fra latter til tårer. Alle karakterene går gjennom en prosess, og det er et nydelig samarbeid blant familiemedlemmene. Vi kan fremdeles kommunisere og være nære hverandre, selv om det noen ganger virker som om vi kommer fra forskjellige planeter.


Barnejuryens pris til beste internasjonale kortfilm ble delt av en lokal barnejury i fra 7. trinn på Kristiansand Internasjonale Skole. 

Vinneren av beste internasjonale kortfilm er: 

LEAP OF FAITH – Martina Doll, Anaïs Dos, Coline Reverbel, Kenzo Talma, Edgar Vernier, Lisa Vlain

Juryen sa dette om årets vinner:

Vinnerfilmen har alle ingrediensene til en herlig kortfilm.

Den fikk juryen til å le, føle sympati og samtidig kjente de seg igjen.
Filmens historie var god; en jente blir forelsket i en søt gutt, men hun blir hele tiden avbrutt av lillebroren hennes som vil leke med henne.

Vi forstod filmen selv om karakterene ikke sa et ord. Det var lett å forstå hvem karakterene var og personlighetene deres.


Barnejuryens pris til beste internasjonale spillefilm ble delt ut av en lokal barnejury fra 7. trinn på Kristiansand Internasjonale Skole. 

Vinneren av beste internasjonale spillefilm er: 

LIONESS – Raymond Grimbergen

Juryen sa dette om årets vinner:

Filmen vi har valgt var en soleklar vinner fra det øyeblikket den begynte!
 Den var morsom, hadde mye følelser, var gjenkjennbar og spennende på alle områder.
Filmen motiverer deg også på en måte, ikke bare til å spille fotball men til å gjøre mange ting og til å tro på deg selv.
Historien var uforutsigbar og annerledes. Det var som å sitte på en berg og dalbane med bind foran øynene, ulikt alle berg og dalbaner du har tatt før, gøy og du vet ikke hva som kommer rundt neste sving.

Ungdomsjuryens pris til beste kortfilm ble kåret av en lokal ungdomsjury fra Tangen videregående skole, og gikk til beste kortfilm i barnefilmfestivalens ungdomsprogram.

Vinneren av UNG kortfilm er: 

HEALER – Mackenzie Leigh

Juryen sa dette om årets vinner:

Kortfilmen «Healer» viser oss faren av press fra foreldre og fra fantasien. Hovedpersonen har et paradisisk forhold med sin døde søster, som hun aldri har klart å komme over.

I hennes hode ser hun for seg en verden hvor de vokste opp sammen og holdt seg sammen gjennom alt. Filmen inkluderer seeren gjennom at du kan relatere. I dag sliter mange med en stemme i hodet som dytter deg ned for får deg til å tvile på deg selv.


Ungdomsjuryens pris til beste spillefilm ble kåret av en lokal ungdomsjury fra Tangen videregående skole, og gikk til beste langfilm i barnefestivalens ungdomsprogram.

Vinneren av UNG spillefilm er:

WHEN FUCKING SPRING IS IN THE AIR – Danyael Sugawara

Juryen sa dette om årets vinner:

Filmen “When Fucking Spring Is in the Air” er en veldig uforutsigbar film, noe som holdt oss engasjert. En av de største grunnene til at vi valgte denne filmen var på grunn av at unge i dag kan relatere til den. Filmen viser hvordan Kasia, hovedpersonen, håndterer familie, forhold og finansielle problemer samtidig som hun er gravid.


Publikumsprisen ble stemt fram av publikum gjennom hele festivaluken. Prisen, det store Gullegget, ble tildelt årets publikumsfavoritt av Kristiansand Dyrepark. 

Vinneren av Barnefilmfestivalens publikumspris er: 

VICTORIA MÅ DØ – Gunnbjörg Gunnarsdottir