Laster Sammen mot radikalisering...

Sammen mot radikalisering

Barnefilmfestivalen går igjen sammen med Plattform og arrangerer filmvisning og panelsamtale om radikalisering for ungdommer 24. april 08.30 på Aladdin. Arrangementet og filmen er en del av vårt ungdomsprogram. I år vises den sterke og Oscar-nominerte dokumentaren "Olfas døtre".

Olfas Døtre1

I Plattform jobber politi, Agder-kommuner, frivilligheten og forskere sammen for å forebygge radikalisering, hatkriminalitet og voldelig ekstremisme. I samarbeid med Barnefilmfestivalen tilbyr PLATTFORM – Norsk institutt for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme, en visning av filmen Olfas døtre 24. april.

Videregående skoler inviteres til å delta på dette arrangementet som starter klokken 08.30, og varer til omtrent 11.30.

Filmen, som kom i 2023, har mottatt en rekke priser, og er nominert til Oscar for beste dokumentar. Språkene elevene møter i filmen er arabisk, fransk og engelsk, og filmen er tekstet på engelsk.

Om filmen:

Denne Oscar-nominerte dokumentaren er en gripende, rå, overraskende morsom og hjerteskjærende historie om en mor som mister to av sine døtre til ISIS. Filmskaperen Kaouther Ben Hania har skapt en helt unik kinoopplevelse ved å blande ekte personer og profesjonelle skuespillere. Resultatet er en sterk og rørende film som gir deg gåsehud og etterlater dype spor.

For mer informasjon om filmen se:

Etter filmen blir det panelsamtale om radikalisering med bakgrunn i filmen.

I panelet sitter:

Olimata Elin Mboge – 18 år, student og medlem i demokratiprosjektet

Yasmin Kenediid Jama – 21 år, student og medlem i demokratiprosjektet

Paris Dawarzarei – 15 år, skoleelev og medlem i demokratiprosjektet

Kjetil Grødum – Forsker i PLATTFORM

Katja H.-W. Skjølberg – Førstelektor ved UiA, Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag

Ingunn Tønnevold Hansen – Leder i PLATTFORM, leder samtalen

Forslag til for- og etterarbeid

I forkant av filmvisningen anbefaler PLATTFORM at elevene som deltar, gis en forståelse av hva de skal se og hva de skal være med på. Se gjerne traileren sammen på skolen i forkant. PLATTFORM anbefaler

også at elevene har noe forkunnskap knyttet opprørene som foregikk i mangel land i Midtøsten og i Nord-Afrika fra 2011, landet Tunisia (geografi og tilknytning til opprør i 2011) og den ekstremistiske gruppen IS, for enklere forstå konteksten i filmen.

Filmen tar opp ulike temaer som kan knyttes til kompetansemål, og kan dermed brukes som en del av undervisningen. Eksempler på relevante kompetansemål i samfunnskunnskap:

• «Utforske hvordan interesser og ideologisk ståsted påvirker våre argumenter og valg av kilder, og reflektere over hvordan det gir seg utslag i forskjellige meninger.»

• «Gjøre rede for sosialisering og drøfte hvordan identiteten og selvfølelsen til ungdom blir påvirket gjennom sosialisering.»

• «Reflektere over hva det innebærer å være medborger, og sammenligne hvordan

politiske systemer er organisert i forskjellige land og områder.»

• «Vurdere hvordan utøvelse av makt påvirker enkeltpersoner og samfunn.»

• «Utforske en utfordring eller en konflikt på lokalt, nasjonalt eller globalt nivå og drøfte hvordan utfordringen eller konflikten påvirker forskjellige grupper.»

Olfas Døtre 2

Olfas døtre

For vanlig publikum vises Olfas døtre torsdag 25. april kl. 19:15 og lørdag 27. april kl. 18:00.

Bestill billett her: